Heidi Rubingh - projectleider

 

'Ambitie en bezieling zijn de belangrijkste drijfveren om samen mooie resultaten te bereiken'


Toen ik in 2010 gevraagd werd projectleider van het samenwerkingsverband te worden, heb ik niet lang hoeven nadenken. Ik ben ervan overtuigd dat academische basisscholen bijdragen aan kwaliteit van onderwijs en dat de academische opleidingsschool van groot belang is voor  de kwaliteit van het opleiden van studenten. Deze overtuiging, gecombineerd met mijn rol als directeur van een academische basisschool, leidde tot het besluit mij de komende jaren met hart en ziel in te willen zetten voor de verdere ontwikkeling en borging van de doelstellingen van de Academische Opleidingsschool.

Leiding geven aan een aantal basisscholen, medewerkers van de PA en de AOLB  is een andere 'tak van sport' dan het leiden van een middelgrote basisschool. Binnen het samenwerkingsverband zijn de contactmomenten veel geringer dan op een school. Daarnaast hebben we te maken met verschillende culturen en is de facilitering (ondanks dat we een goed gevulde subsidiepot hebben) altijd een punt van zorg en dus tegelijkertijd een uitdaging! Het is inspirerend om te zien hoe de directeuren van de academische basisscholen werken aan de kwaliteit van onderwijs op hun school. De opleiders-in-school zijn continue bezig met het verbeteren van hun coachingsvaardigheden en het realiseren van werkplekleren. Inmiddels zijn zij een volwaardige gesprekspartner van de Pedagogische Academie geworden. Vanaf de start van het project hebben grote groepen leerkrachten de basiscursus onderzoeksvaardigheden gevolgd. Voor een aantal van hen heeft dit slapeloze nachten opgeleverd. Toch zien de meeste deelnemers aan de cursus overduidelijk de meerwaarde van het zelf kunnen verrichten van praktijkgericht onderzoek in het kader van het verbeter van de onderwijskwaliteit.

Het ontwikkelen van een schooloverstijgende onderzoeksagenda geeft nog weer een nieuwe dimensie aan de samenwerking binnen dit project. Ik wil mij inzetten voor het behalen van mooie opbrengsten, die we breed in het onderwijsveld kunnen delen.

Ambitie en bezieling zijn volgens mij de belangrijkste drijfveren om samen mooie resultaten te bereiken. Ik hoop dat ik mijn ambitie en het enthousiasme voor dit project, voldoende kan uitdragen om anderen te inspireren vol overgave te werken aan het realiseren van de doelstelling van onze Academische Opleidingsschool; het opleiden van studenten verbinden met het doen van praktijkgericht onderzoek en schoolontwikkeling.

Mocht je meer willen weten over het werkplekleren, het doen van praktijkgericht onderzoek of heb je andere vragen die betrekking hebben op de Academische Opleidingsschool, neem dan gerust contact met mij op. ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )